VILKEN MATTA SKA JAG VÄLJA?

Materialguide för våra mattor

Vi har mattor i alla kvaliteter och material. Varje material har sina speciella egenskaper som gör att de är bättre lämpade till specifika rum och funktioner. Läs mer nedan om våra material.

Ull

Ull är ett fantastiskt naturmaterial med många fördelar, det gör ullmattor slitstarka, lättskötta och biologiskt nedbrytbara. En ullmatta av god kvalitet kan hålla i generationer.

 

Ull är antistatiskt vilket gör att den inte drar åt sig damm och smuts. Ull har även ett fett ytskikt som gör den naturligt smuts- och fuktavvisande och är på så vis motståndskraftig mot fläckar. Ullfibern har en mycket god spänst som gör att den står emot tryck från exempelvis möbler och en ullmatta får därför sällan tryckmärken. Ull har också naturligt flamskydd.

 

Bra att tänka på:

- Avlägsna fläckar med en ljus, lätt fuktad bomullstrasa

- Kan ej tvättas i maskin, vi rekommenderar plantvätt av kunnig fackman

- Ull kan ludda, detta minskar dock med tiden

 

Se alla ullmattor

Sisal

Sisal är ett av världens starkaste naturfiber. Det karaktäristiska utseendet ger ett naturligt och rustikt utseende som är vackert i matrum eller vardagsrum. Sisal är känsligt mot fukt och väta. Torka upp eventuellt spill så fort som möjligt för att undvika att materialet bubblar sig eller blir fläckigt. Vid fläckborttagning kan man använda en mycket lätt fuktad trasa för att avlägsna fläcken. Var noga med att torka torrt efteråt.

 

Bra att tänka på:

- Tål inte fukt och väta

- Passar bra de flesta rum

- Rustikt och naturligt utseende

 

Hitta Sisalmattor här

Bomull

Bomull är ett slitstark material som länge använts i vävda mattor. Den traditionella trasmattan vävd av bomullstrasor är kanske det första man tänker på men det finns även bomullsmattor vävda i mer modern tappning. Bomull är ett lätt och smidigt material som är enkelt att sköta, många av våra bomullsmattor går att tvätta för hand eller i maskin.

 

Bra att tänka på:

- Ofta tvättbara

- Många bomullsmattor är vändbara

- Kan krympa vid tvätt

 

Se alla bomullsmattor

Viskos

Viskos är ett konstfiber som ger glänsande och silkeslena mattor med vacker lyster. Viskos  är ett konstfiber baserat på cellulosa oftast från trä som gran, tall eller bambu. Förr kallades viskos också för konstsilke eftersom materialet har en liknande känsla och kvalité som äkta silke. Viskosmattor har en oslagbar mjukhet och lyster och ger ett elegant och lyxigt intryck.

 

Bra att tänka på:

- Viskosmattor är känsliga mot alla typ av väta

- För tvätt rekommenderas att rådfråga fackman

- Förvara aldrig en viskosmatta vikt, det kan förstöra mattans fiber

 

Se alla viskosmattor

Polypropylen & polyester

De vanligaste syntetmaterialen i mattor är polypropylen och polyester. Det som på mattspråk brukar kallas wilton är maskinvävda mattor med jutebaksida och lugg av polypropylen. Både polypropylen och polyester ger mjuka mattor som beroende på lugglängd och färg är mer eller mindre lättskötta. Mattor i dessa syntetmaterial är robusta och eftersom materialet är lätt att färga in finns mattorna i många vackra färger och mönster.

 

Bra att tänka på:

- Kan ej tvättas i maskin, vi rekommenderar plantvätt av kunnig fackman

- Finns i många vackra färger och mönster

- Mattor med lång lugg kan vara svårare att dammsuga

Se alla maskinvävda mattor

Jute & Kokosfiber

Jute och kokosfiber är båda naturmaterial som är stadiga, slitstarka och återvinningsbara. De robusta egenskaperna gör att kokos och jute passar bra i exempelvis hallen eller köket. Jute och kokos har ett karaktäristiskt utseende som ger ett naturligt och rustikt utseende. Mattor i dessa material är lätta att sköta genom att vädra och dammsuga.

 

Bra att tänka på:

- Mattor jute och kokosfiber ger ett härligt rustikt intryck

- Passar bra i hall och kök

- Tål inte att blötläggas

 

Se alla entremattor