HITTA RÄTT

Storleksguide

Rätt storlek på mattan är lika viktigt som färg, mönster och material. För att hitta rätt storlek på mattan behöver man titta både på rummets och möblernas storlek och form. Välj gärna en matta i något generösare mått för att helheten i rummet ska kännas harmonisk.

Matgruppen

En matta under matplatsen ramar in, ger en varm atmosfär och dämpar akustiken. När du väljer storlek är principen att alla möbler ska passa på mattan utan att stolsbenen står utanför, även när stolen är utdragen. Ett riktmärke är att det bör vara minst 60cm mellan bordets och mattans kant på de sidor där det finns stolar.

 

Se alla mattor för matrum

Soffgruppen

Soffgruppen blir extra varm och mysig med en matta. Mattan bör vara tillräckligt stor för att soffan och  fåtöljernas främre ben ska kunna få plats på mattan. Har du utrymme så väljer du med fördel en matta tillräckligt stor för att hela möblemanget ska få plats på mattan, det skapar rumslighet och en fin inramning.

 

Se alla mattor för vardagsrum

Sovrummet

Få en mjuk start på dagen med en matta intill sängen. Utgå från rummets och sängens mått när du väljer storlek på matta. Om du placerar sängen på en större matta så brukar det vara lagom att låta ca 50cm sticka ut både på sidorna och fotsidan av sängen. Ett alternativ är att placera mindre smalare mattor intill sängens sidor.

 

Se alla mattor för sovrum

Runda mattor

En rund matta mjukar upp och ger dynamik till rummet. I rum med sneda vinklar kan en rund matta vara ett bra alternativ. En rund matta till soffgruppen eller tillsammans med fåtöljer behöver vara tillräckligt stor för att åtminstone möblernas främre ben ska kunna få plats på mattan. Gäller det en rund matta till matgruppen så ska både bordet och de utdragna stolarna få plats på mattan.

 

Se alla runda mattor